FIRST JOB SCHOOL SRL, în parteneriat cu ASOCIATIA PENTRU TINERET FIDELITAS și ASOCIATIA GRUP DE ACTIUNE LOCALA CODLEA implementează, în perioada 01 octombrie 2024 – 31 martie 2027 proiectul Dezvoltarea antreprenoriatului social in Regiunea Centru, cod SMIS 305562, în valoare totală de 14,890,180.58 lei (12,571,247.04 lei valoarea eligibilă nerambursabilă din FSE și 2,218,455.36 lei valoare eligibilă din bugetul național), finanțare asigurată prin Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, în calitate de Autoritate de Management pentru Programul Educație și Ocupare 2021-2027.
Obiectivele proiectului
Obiectiv general
Obiectivul general al proiectului este dezvoltarea economiei sociale prin infiintarea a 21 de intreprinderi sociale in mediul urban si crearea de 136 noi locuri de munca in Regiunea Centru, printr-un program de masuri integrate de dezvoltare a competentelor antreprenoriale in economie sociala acordate pentru 135 de persoane aflate in cautarea unui loc de munca, someri, someri de lunga durata, tineri peste 30 de ani, persoane inactive, persoane din grupuri dezavantajate pe piata muncii.
Obiective specifice
OS 1. Promovarea culturii antreprenoriale in general si al antreprenoriatului social in special in randul a minim 140 persoane printr-o ampla campanie de informare destinata cresterii nivelului de constientizare referitor la oportunitatile existente in domeniul antreprenoriatului social. In cadrul campaniei (descrisa la subactivitatea 1.1, care se va derula pe o perioada de 8 luni) se vor incheia protocoale de colaborare cu actori relevanti pe piata muncii sau in domeniul social, vor fi organizate seminarii, se vor derula campanii in mediul online si multimedia. Scopul intrinsec al campaniei de informare este acela de a incuraja persoanele cu initiativa in antreprenoriat social, sa propuna idei de afaceri pe care doresc sa le dezvolte intr-un orizont de timp apropiat. Acest obiectiv specific contribuie la stabilirea grupului tinta al proiectului, din cadrul caruia se vor selecta antreprenorii sociali ce vor demara noile afaceri la nivel regional, in conformitate cu indicatorii EECO01, 5SRO06 ai PEO/103/PEO_P4/OP4/ESO4.1/PEO_A52.
In cadrul acestor actiuni se vor promova si beneficiile participarii femeilor la programele de sprijin pentru infiintarea de intreprinderi sociale, respectiv pentru initierea unei afaceri si a ocuparii pe cont propriu.
OS 2 Implementarea unor programe de formare in vederea incurajarii antreprenoriatului si dezvoltarea competentelor antreprenoriale in economia sociala pentru un numar de 135 de persoane interesate in dezvoltarea unor intreprinderi sociale in regiunea Centru. Obiectivul specific nr. 2 al proiectului propus spre finantare vine in sprijinul Prioritatii 4.Antreprenoriat si economie sociala prin dezvoltarea competentelor necesare persoanelor care doresc sa demareze o intreprindere sociala.
Programul de formare este structurat pe doua aspecte esentiale:
- dezvoltarea si derularea unor programe de formare profesionala autorizate pentru un numar de 135 de persoane din Regiunea Centru care doresc sa infiinteze o intreprindere sociala in vederea dobandirii competentelor necesare, competente certificate de catre ANC (Autoritatea Nationala de Calificari);
- Furnizarea unui program de sprijin pentru 135 de persoane din regiunea Centru in vederea dobandirii competentelor privind temele secundare FSE+ , pentru elaborarea unui plan de afaceri ce are ca scop final demararea unei activitati independente in domeniul social. Prin intermediul procesului de sprijin in dezvoltarea planurilor de afaceri se are in vedere asistarea celor 135 persoane din grupul tinta in dezvoltarea planurilor de afaceri in conformitate cu metodologia de derulare a concursului de selectie a planurilor de afaceri.
Acest obiectiv se va realiza in cadrul subactivitatilor 1.3 si va contribui la realizarea indicatorilor EECO01, 5SR01, prin derularea orelor de pregatire teoretica si practica in Antreprenori in economia sociala / Manager de intreprindere sociala, care se va finaliza cu intocmirea a 135 planuri de afaceri si certificarea competentelor in antreprenoriat social pentru minim 122 persoane.
Din cele 135 planuri de afaceri elaborate si din cele care vor participa direct la competitia planurilor de afaceri se vor selecta si se vor finanta 21 de planuri.
OS 3– Stimularea infiintarii si dezvoltarii a 21 de intreprinderi sociale din mediul urban in Regiunea Centru si crearea a 136 de locuri de munca prin furnizarea de masuri integrate si acordarea de subventii in cadrul schemei de ajutor de minimis. Pentru realizarea acestui obiectiv vor fi selectate 31 planuri de afaceri, din care 21 vor fi finantate, iar 10 vor fi trecute pe lista de rezerva. In cadrul proiectului se vor acorda servicii de sprijin integrat ce va consta in informare, formare profesionala, sprijin in dezvoltarea planurilor, consigliere/mentorat si sprijin financiar. Pentru asigurarea sustenabilitatii firmelor infiintate in cadrul proiectului se vor continua activitatile de monitorizare si dupa finalizarea implementarii acestuia, astfel cei 21 de beneficiari ai schemei de ajutor de minims vor avea sustinere 30 de luni (18 luni in perioada de implementare si 12 luni postfinantare).
Acest obiectiv specific va contribui la realizarea indicatorilor de rezultat ai programului astfel: in procent de 1.98% la realizarea indicatorului 5SO06-Locuri de munca nou create (fiind estimat 6877 in PEO), respectiv cu 1.99% la realizarea indicatorului 5SR05-Locuri de munca nou create, ocupate la 6 luni de la finalizarea interventiei. Cele 21 de intreprinderi sociale infiintate contribuie cu 2.92% la realizarea tintelor stabilite prin PEO (720 intreprinderi sociale sprijinite).
Acest obiectiv specific va contribui si le atingerea principiilor orizontale, avand in vedere ca din intreprinderile sociale sprijinite minim 20% vof fi infiintate de femei.
OS 4 Cresterea gradului de ocupare a fortei de munca la nivelul regiunii de dezvoltare Centru prin sustinerea intreprinderilor sociale din zona urbana din regiunea Centru in vederea dezvoltarii a cel putin 136 de noi locuri de munca sustenabile.
Obiectivul specific nr. 4 vine in intampinarea obiectivului specific ESO4.1 din Programul Educatie si Ocupare – prin sprijinirea cresterii gradului de ocupare prin sustinerea a 21 de noi intreprinderi sociale in vederea dezvoltarii de noi locuri de munca.
In vederea atingerii obiectivului de dezvoltare a minim 136 de noi locuri de munca se au in vedere urmatoarele aspecte – fiecare din cele 21 de noi intreprinderi sociale sprijinite beneficiare a schemei de ajutor de antreprenoriat (minimis) are in vedere obligatia de a infiinta un numar minim de 4 noi locuri de munca.
In vederea asigurarii sustenabilitatii locurilor de munca create in cadrul proiectului se are in vedere obligativitatea beneficiarilor de ajutor de antreprenoriat (minimis) de a pastra locurile de munca pentru o perioada minima de 30 luni – din care minim 18 luni in perioada in care beneficiaza de sprijin financiar prin schema de ajutor de minimis si alte minim 12 luni in perioada de sustenabilitate.
OS 5-Cresterea numarului de persoane instruite privind drepturile si obligatiile prin participarea celor 135 persoane din grupul tinta la cursuri informale privind Nediscriminarea si Economia verde si locurile de munca verzi.
Obiectivul specific 5 se va realiza prin implementarea subactivitatilor 1.4 si 1.5, care sunt complementare cu activitatea I.4 Alte activitati de sprijijn oferite in vederea infiintarii de intreprinderi sociale , activitate conexa conform Ghidului Solicitantului-Conditii Specifice. De asemenea, va contribui la realizarea temelor secundare prin serviciile complexe de instruire oferite grupului tinta.
Obiectivul specific 5 al proiectului este complementar cu obiectivele PEO si se indeplineste cerintele din GSCS, prin alocarea unui procent de 3.04% din bugetul total elgibil al proiectului temei secundare 05.Nediscriminare, respectiv 1.5% temei secundare 01.Contributia la competentele si locurile de munca verzi si la economia verde.
Rezultate propuse
- Minimum 140 de persoane informate cu privire la antreprenoriatul social la nivelul Regiunii Centru;
- Recrutarea, selecția și monitorizarea a minimum 135 de persoane care doresc să înființeze întreprinderi sociale în mediul urban.
- Finanțarea și implementarea a 21 planuri de afaceri ce vor genera minimum 136 locuri de muncă.
Proiectul „Dezvoltarea antreprenoriatului social în Regiunea Centru” urmărește să sprijine economia socială prin înființarea a 21 de întreprinderi sociale în mediul urban și crearea a 136 de locuri de muncă noi, contribuind la incluziunea socială și la reducerea inegalităților.
Implementat în perioada octombrie 2024 – martie 2027, proiectul oferă oportunități pentru persoane din grupuri vulnerabile, șomeri și tineri peste 30 de ani, prin cursuri de formare acreditate, finanțări nerambursabile de până la 100.000 EUR pentru planuri de afaceri și servicii personalizate de consiliere.
Valoarea totală a proiectului este de 14.890.180,58 lei, finanțarea fiind asigurată prin Fondul Social European și Programul Educație și Ocupare 2021-2027. Obiectivul principal al inițiativei este să promoveze dezvoltarea durabilă și să contribuie la creșterea bunăstării comunităților din Regiunea Centru.
Proiectul „Dezvoltarea antreprenoriatului social în Regiunea Centru” aduce beneficii semnificative atât pentru participanți, cât și pentru comunitatea locală. Persoanele incluse în grupul țintă beneficiază de cursuri gratuite acreditate ANC în antreprenoriat social, consiliere personalizată și sprijin pentru dezvoltarea unor planuri de afaceri sustenabile.
În plus, proiectul oferă finanțări nerambursabile de până la 100.000 EUR pentru fiecare întreprindere socială, contribuind la crearea de locuri de muncă durabile și la reducerea excluziunii sociale. La nivel de comunitate, inițiativa stimulează economia locală, promovează incluziunea socială și susține tranziția către o economie verde, sprijinind astfel dezvoltarea durabilă a Regiunii Centru.
Contactează-ne pentru mai multe detalii!
📧 Email: galcodlea@gmail.com
📞 Telefon: +40 747 638 519
🌐 Site web: www.galcodlea.ro